-poštovani! Molim Vas ako bi mi mogli objasniti razliku između stupnja i faktora disocijacije, te kako da iz stupnja dobijem faktor, i riješim ovaj zadatak: Koliko će puta biti veći osmotski tlak otopine Na2SO4 koncentracije 0,1 mol/L, čiji je stupanj disocijacije 1, od osmotskog tlaka otopine glukoze iste koncentracije pri 37℃? Unaprijed hvala, lijep pozdrav!

Ime i prezime: Nika Zeko nika.zeko@gmail.com

 


Moguće je to rani znak demencije, ali nemam pojma što bi bio faktor disocijacije. Moguće kakav nesretan sinonim za stupanj disocijacije. Stupanj disocijacije je pak jednostavno udio spoja koji je disocirao, bila to sol, kiselina ili kakav kompleks.
Da bi riješila zadatak, trebaš samo znati da je osmotski tlak koligativno svojstvo, tj. da ovisi o broju čestica u otopini. Posljedično, formula ti zapravo i ne treba, kao ni podatak o temperaturi, već samo trebaš znati na koliko će čestica disocirati jedinka natrijevog sulfata, a na koliko jedinka glukoze (bolje rečeno, da glukoza ne disocira).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija