Kako izračunati gustoću mjeda ako je poznato da je legura mjeda izgrađena od 90% udjela bakra (gustoće 8960 kg/m3), 9,9% udjela cinka (gustoće 7140 kg/m3), 0,05% udjela željeza (gustoće 7874 kg/m3) i 0,05% udjela olova (gustoće 11340 kg/m3)?

Ime i prezime: Bruno Težak bruno.tezak27@gmail.com

 


Već sam jednom napisao, konkretno ovdje, da je mjed imenica ženskog roda, te prema tome nije ispravno reći "gustoća mjeda" nego "gustoća mjedi".

Zadatak se može riješiti tako da pretpostavimo da je gustoća smjese jednaka zbroju umnožaka gustoća pojedinih sastojaka i udjela tih sastojaka:

ρmjed = ρCuwCu + ρZnwZn + ρFewFe + ρPbwPb

= (8960 ∙ 0,9000 + 7140 ∙ 0,0990 + 7874 ∙ 0,0005 + 11340 ∙ 0,0005) kg/m3

= 8780,47 kg/m3

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija