Znači meni nije jasno kako izjednačavamo lijevu i desnu stranu kod kemijskih jednadžbi i kako ih točno sastavljamo npr. ne znam riješiti zadatak "Cijanovodik je vrlo otrovan plin molekulske formule HCN. Može se dobiti izravnom sintezom iz elementarnih tvari pri 1800°C. Zadakat- Prikaži jednadžbom sintezu cijanovodika iz elemenata Molim vas za objašnjenje zadatka i objašnjenje kako se općenito formule statsavljaju. Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Diora Marjanović dioramarjanovic9@gmail.com

 


Izjednačavanje kemijskih jednadžbi kreće od toga da napišeš sve reaktante i produkte. Dalje ovisi o tomu što imaš. U osnovnoj školi sve što dobiješ može se izjednačiti napamet, tako da ti predstoji samo gledati gdje staviti kakvu brojku, a da na kraju s jedne i druge strane imaš jednak broj atomâ svake vrste. U srednjoj školi na red dođu malo kompliciranije stvari, na fakultetu (ako je kemijski) još kompliciranije, a u znanosti bude svačega.

U tvojem zadatku, o kojemu sam inače već pisao, prvo moraš znati da su elementarne tvari od kojih nastaje cijanovodik vodik, ugljik i dušik. Također trebaš znati da se vodik nalazi kao dvoatomni plin, baš kao i dušik, dok se ugljik obično nalazi kao polimer sazdan od atomâ. S tim informacijama imaš sve što ti treba da jednadžbu postaviš:

H2 + C + N2 → HCN

U njoj odmah možeš vidjeti da nije izjednačena, jer s lijeve strane imaš po dva atoma vodika i dušika, a s desne samo po jedan. Problem možeš riješiti tako da zdesna udvostručiš broj molekula cijanovodika:

H2 + C + N2 → 2 HCN

Sad su vodik i dušik u redu, ali ugljik više nije. No, to se lako riješi dodavanjem još jednog atoma ugljika s lijeve strane:

H2 + 2 C + N2 → 2 HCN

I time je jednadžba izjednačena. Sličan pristup radit će za većinu izjednačiteljskih zadataka s kojima ćeš se susresti u osnovnoj školi, pa i kasnije. Više primjerâ naći ćeš ubaciš li u tražilicu npr. "izjedna", a preporučio bih i pogledati ovaj odgovor, koji sadrži poveznice do dosta drugih odgovora na ovu temu.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija