|
|
Jesu li škrob,glikogen ili celuloza reducirajući šećeri?
|
Ime i prezime:
Emma Toljan
emma.toljan@gmail.com
|
|
|
Jedan način dolaska do odgovora na to pitanje je da spraviš Fehlingov, Tollensov, Benedictov ili koji već reagens za reducirajuće šećere i probaš u njemu kuhati uzorke spomenutih spojeva. Ako imaš priliku to učiniti, toplo preporučam.
Ako nemaš, ostaju ti kemijska logika i literatura. Svi nabrojeni spojevi su polimeri glukoze, i to takvi da su jedinice povezane preko aldehidnih i hidroksilnih skupina, tzv. glikozidnom vezom. S druge strane, skupina koja reducirajuće šećere čini reducirajućima upravo je aldehidna skupina koja se u dokaznim reakcijama oksidira u karboksilnu. Kako je u polimerima glukoze ona "zarobljena" u glikozidnim vezama, od njezine oksidacije neće biti ništa.
Ono što ostaje na kraju, za slučaj da ne možeš raditi pokuse, a logici ne vjeruješ, jesu knjige i Internet. Nadam se da ne trebam objašnjavati kako se njima služiti.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|