Jesu li škrob,glikogen ili celuloza reducirajući šećeri?

Ime i prezime: Emma Toljan emma.toljan@gmail.com

 


Jedan način dolaska do odgovora na to pitanje je da spraviš Fehlingov, Tollensov, Benedictov ili koji već reagens za reducirajuće šećere i probaš u njemu kuhati uzorke spomenutih spojeva. Ako imaš priliku to učiniti, toplo preporučam.
Ako nemaš, ostaju ti kemijska logika i literatura. Svi nabrojeni spojevi su polimeri glukoze, i to takvi da su jedinice povezane preko aldehidnih i hidroksilnih skupina, tzv. glikozidnom vezom. S druge strane, skupina koja reducirajuće šećere čini reducirajućima upravo je aldehidna skupina koja se u dokaznim reakcijama oksidira u karboksilnu. Kako je u polimerima glukoze ona "zarobljena" u glikozidnim vezama, od njezine oksidacije neće biti ništa.
Ono što ostaje na kraju, za slučaj da ne možeš raditi pokuse, a logici ne vjeruješ, jesu knjige i Internet. Nadam se da ne trebam objašnjavati kako se njima služiti.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija