Možete li mi nabrojiti sve kiseline i lužine koje koristimo u domačinstvu? Hvala :)

Ime i prezime: Ema Mačak ema.macak2@gmail.com

 


Ovisi to o kućanstvu, jer i kemičari negdje žive, a neki od njih i doma rade pokuse, ili barem koriste širi raspon spojeva od prosječnog puka.

Općenito, od kiselina daleko je najzastupljenija octena jer ju koristimo u prehrani. Za njom idu limunska, eventualno vinska i benzojeva te natrijev glutamat (sol, ali kisela, inače začin silno popularan na Istoku), sve odreda isto u prehrani. U nekim će se kućama naći i klorovodična kiselina, kao sredstvo za čišćenje, te možebit fosforna (opet u sredstvima za čišćenje, ali i u Coca Coli) i sumporna kiselina (za akumulatore). Dušičnu će kiselinu možda tkogod koristiti za spravljanje umjetnih gnojiva.
Od lužina su u redovitoj upotrebi samo natrijeva, amonijeva i kalcijeva. Prve se dvije koriste kao sredstva za čišćenje, dok se kalcijeva lužina zapravo ne koristi kao lužina, nego kao kruti ili s vodom pomiješani kalcijev hidroksid, i to u građevini. Ponetko će koristiti i kalijevu lužinu u izradi sapuna.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija