Utvrđivanje vanjskog utjecaja na aktivnost pepsina u sljedećim uvjetima: 1 epruveta - 5 ml HCl subst. 0,5 mol/l,2 ml pepsina 2 epruveta - 5 ml HCl subst. 0,5 mol/l, 2 ml pepsina, malo fibrina 3 epruveta - 5 ml HCL subst. 0,5 mol/l, 2 ml pepsina, 2 ml prokuhanog pepsina 4 epruveta - 5 ml otopine Na karbonata, 2 ml pepsina -dobro promješati --> inkubacija -> termostat (36 stupnjeva/30 min) -> na sadržaju svake epruvete izvesti biuretsku reakciju. Rezultati: 1 epruveta negativna (nema pepsina), zašto? 2 epruveta pozitivna (optimalni uvjeti), zašto? 3 epruveta negativna (ferment razoren kuhanjem), zašto? 4 epruveta negativna (lužnata sredina), zašto?

Ime i prezime: Tanja Pilek tpilek22@gmail.com

 


S ovim pitanjem puno toga ne valja. Za početak, eksperimentalni uvjeti nisu baš najsretnije opisani. Što znači "subst.", zašto u trećoj epruveti ima i svježeg i prokuhanog pepsina, zašto nema "subst." u zadnjoj epruveti, čemu fibrin i zašto samo u drugoj epruveti? Nadalje, zašto "zašto?", kad je netom prije toga već napisan uzrok promjene? Što točno tražiš? Dodatna objašnjenja? Neke druge odgovore? Ili se samo pitaš: "Zašto, o zašto?" (kao i ja, kad vidim ovakva pitanja)?

Možda ne bi bilo zgorega da se javiš opet i napišeš razumljivije pitanje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija