|
|
Utvrđivanje vanjskog utjecaja na aktivnost pepsina u sljedećim uvjetima:
1 epruveta - 5 ml HCl subst. 0,5 mol/l,2 ml pepsina
2 epruveta - 5 ml HCl subst. 0,5 mol/l, 2 ml pepsina, malo fibrina
3 epruveta - 5 ml HCL subst. 0,5 mol/l, 2 ml pepsina, 2 ml prokuhanog pepsina
4 epruveta - 5 ml otopine Na karbonata, 2 ml pepsina
-dobro promješati --> inkubacija -> termostat (36 stupnjeva/30 min) -> na sadržaju svake epruvete izvesti biuretsku reakciju.
Rezultati:
1 epruveta negativna (nema pepsina), zašto?
2 epruveta pozitivna (optimalni uvjeti), zašto?
3 epruveta negativna (ferment razoren kuhanjem), zašto?
4 epruveta negativna (lužnata sredina), zašto?
|
Ime i prezime:
Tanja Pilek
tpilek22@gmail.com
|
|
|
S ovim pitanjem puno toga ne valja. Za početak, eksperimentalni uvjeti nisu baš najsretnije opisani. Što znači "subst.", zašto u trećoj epruveti ima i svježeg i prokuhanog pepsina, zašto nema "subst." u zadnjoj epruveti, čemu fibrin i zašto samo u drugoj epruveti? Nadalje, zašto "zašto?", kad je netom prije toga već napisan uzrok promjene? Što točno tražiš? Dodatna objašnjenja? Neke druge odgovore? Ili se samo pitaš: "Zašto, o zašto?" (kao i ja, kad vidim ovakva pitanja)?
Možda ne bi bilo zgorega da se javiš opet i napišeš razumljivije pitanje.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|