Žao mi je što ne mogu drugačije pitati nego kako je postavljeno pitanje u radnoj bilježnici za 8.razred U svijetu kemije 8 od Profila. Zadatak je dopuniti tablicu: C6H12 + Br2 strelica i treba upisati imena i formule produkata i imena reakcije? Npr. CH4 + Cl2 strelica CH3Cl + HCl to je supstitucija , a produkti su klormetan i klorovodik- eto to kužim....

Ime i prezime: petar jurina kluksa@kbc-zagreb.hr

 


(Za one koje zanima, nastavljamo od ovog pitanja.)

Ako su napisali samo formulu reaktanta, onda i ne možeš puno više nego napisati formulu produkta te ga nazvati dibromheksanom. Doduše, ako ima jako puno prostora, možeš nacrtati sve izomere heksena i pripadne reakcije:A možeš uzeti u obzir i stereokemiju pa se zbilja rascrtati:Ako još nisi vidio ovakovih (skeletnih) formula, sve što (zasad) o njima trebaš znati je da svaki ugao predstavlja ugljikov atom, svaka linija kovalentnu vezu (dvostruku ako su dvije), a vodikovi atomi se ne moraju prikazivati (primjerice prva formula u prvoj jednadžbi znači isto što i H2C=CHCH2CH2CH2CH3).

Što se imenâ tiče, ako zanemariš stereokemiju (javi se opet ako te i to zanima, a možeš upisati u tražilicu "stereo" pa vidjeti što ima), svi spojevi i dalje su dibromheksani, a razlikuju se po tomu gdje su bromovi atomi. Jedan od njih je 2,3-dibromheksan, drugi 3,4-dibromheksan, a treći 1,2-dibromheksan. Poredak je slučajan, a tebi ostavljam da se pozabaviš time koji je koji.

Za vrstu reakcije već sam ti rekao da ju možeš naći i ovdje, a ako to prepoznavanje ne ide, dodat ću da je riječ koju tražiš 28. po redu.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija