Moja baka i ja smo radile sok od bazge. Ona mi je rekla da možemo taj sok učini gaziranim. Ubacile smo u vodu bazgin sirup, dodali limunsku kiselinu i sodu bikarbonu. Nakon što smo dodale sodu bikarbonu, nastali su mjehurići i moja baka je brzo zatvorila bocu da sok ne izleti van boce. Nakon sat vremena, sok je bio gaziran. Zanima me kakva se reakcija dogodila i je li je moguće zapisati u obliku kemijske formule?

Ime i prezime: Nina Korva ninci.korva@gmail.com

 


Zanimljiva metoda gaziranja. Ja sam najbliže gaziranju bio kad smo jednom ostavili jabučni sok da fermentira u bocama. Jedna je eksplodirala, ostale su nakon nekoliko dana bile pune nečega po naravi najbližeg gaziranom moštu.

Kod tebe su očito reagirale limunska kiselina i soda bikarbona. Kako limunska kiselina ima tri karboksilne skupine koje mogu otpustiti proton, ona sa sodom bikarbonom može reagirati u tri stupnja:

C6H8O7 + NaHCO3 → C6H7O7Na + H2O + CO2

C6H7O7Na + + NaHCO3 → C6H6O7Na2 + H2O + CO2

C6H6O7Na + + NaHCO3 → C6H5O7Na3 + H2O + CO2

U svakom se stupnju iz formulske jedinke sode bikarbone oslobodi po jedna molekula ugljikovog dioksida. Taj plin je u vodi razmjerno slabo topljiv, tako da bi se normalno oslobodio u obliku mjehurića (njih možeš vidjeti ako na sodu bikarbonu u otvorenoj čaši naliješ octa ili otopine limunske kiseline). Međutim, ako je boca zatvorena, oslobađanjem plina znatno poraste tlak, što onda podigne njegovu topljivost u vodi (praktično, plin ostane natisnut u vodi). Otvaranjem boce s tako otopljenim plinom naglo se snizi tlak (što se lijepo čuje), a plin opet može izlaziti, zbog čega se iz gaziranih pića stalno oslobađaju mjehurići ugljikovog dioksida.

Usput, ako već imaš pri ruci sodu bikarbonu i limunsku kiselinu, možeš pokušati napraviti i šumeću tabletu. Sve što trebaš je zajedno samljeti to dvoje i onda ih nekako sprešati (potencijalno zahtjevan dio). Kad takovu smjesu ubaciš u vodu, ponašat će se kao šumeća tableta. Doduše, sadržaj vjerojatno neće biti ukusan, osim ako ne dodaš i šećera i možda još kakav izvor okusa.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija