Zašto unutarnje stijenke čaše treba namazati glicerinom prilikom Kristalizacije kuhinjske soli na pamučni konac?

Ime i prezime: Luka Franjčić coollukafranjcic@gmail.com

 


Nisam još nikad čuo za takav savjet, tako da bih i ja volio čuti za razloge. Naime, glicerol se sasvim lijepo otapa u vodi, tako da će mazanje stijenki čaše posljedovati time da voda u čaši otopi i glicerol. Kako to utječe na kristalizaciju soli, ne znam. Ono što mi pak jest poznato je da ćeš, namastiš li stijenke čaše, spriječiti kristalizaciju soli na istima. Naime, dok staklo i nije previše loša podloga za nastajanje kristalâ soli, mast je upravo očajna. Usput budi rečeno, ako pri ruci imaš ureje, a nisi još počeo pokuse s kristalizacijom, toplo preporučam napraviti dva pokusa, jedan u kojemu u vodi imaš samo sol i jedan u kojemu uz sol imaš i barem dvostruko toliko ureje. Usporedi izgled kristalâ jednom kad ih dobiješ. Možda ispadne zanimljivo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija