|
|
Zašto unutarnje stijenke čaše treba namazati glicerinom prilikom Kristalizacije kuhinjske soli na pamučni konac?
|
Ime i prezime:
Luka Franjčić
coollukafranjcic@gmail.com
|
|
|
Nisam još nikad čuo za takav savjet, tako da bih i ja volio čuti za razloge. Naime, glicerol se sasvim lijepo otapa u vodi, tako da će mazanje stijenki čaše posljedovati time da voda u čaši otopi i glicerol. Kako to utječe na kristalizaciju soli, ne znam. Ono što mi pak jest poznato je da ćeš, namastiš li stijenke čaše, spriječiti kristalizaciju soli na istima. Naime, dok staklo i nije previše loša podloga za nastajanje kristalâ soli, mast je upravo očajna. Usput budi rečeno, ako pri ruci imaš ureje, a nisi još počeo pokuse s kristalizacijom, toplo preporučam napraviti dva pokusa, jedan u kojemu u vodi imaš samo sol i jedan u kojemu uz sol imaš i barem dvostruko toliko ureje. Usporedi izgled kristalâ jednom kad ih dobiješ. Možda ispadne zanimljivo.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|