pozdrav, interesiraju me kiseline kojima mogu obraditi bakar,napravio sam ružu od bakra i narukvicu(mislio sam za poklon,hmm) jedno bi posvijetlio a drugo potamnio,..molim vas u kojim udžbenicima koje ste ponudili mogu to naći,hvala Sretan Božić i sretna i uspiješna Nova 2016 Davor Suton 0992871578

Ime i prezime: Davor Suton dassut@gmail.com

 


Posvijetliti površinu bakra, kreće li se od one zagasite zbog oksidacije, ne bi trebalo biti teško. Dušična i sumporna kiselina sigurno će lako nagristi površinu i ostaviti za sobom čist metal. Moguće je da bi i kuhanje u klorovodičnoj kiselini (eventualno s vodikovim peroksidom) uklonilo bakrove okside s površine.
Potamniti ju je pak najlakše pomoću sulfidâ. Dva recepta koja sam našao ovdje preporučaju da se bakreni predmet ostavi u vodi skupa s tvrdo kuhanima jajima ili da se površinu izloži polisulfidima iz sumporne jetre (koju se dobije kuhanjem sumpora bilo u vapnu, bilo u otopini natrijevog karbonata (npr. kristalne sode)).
Kako se nisam nikad bavio obrađivanjem površine metalâ, ne mogu reći koliko su recepti pouzdani tj. koliko je jarka bakrena boja postojana bez dodatne obrade (npr. lakiranja) i koliko se dobro drže sulfidi na površini. Međutim, ako svijetla površina potamni (što se lako može dogoditi zbog kontakta s kožom), dovoljno je opet ju izložiti nekoj od spomenutih kiselina, dok za sulfide (temeljem onoga što znam o srebru) ne bih očekivao da lako odu s površine, tako da je u najgorem slučaju potrebno nekoliko puta izlagati predmet sulfidima te ga između dobro obrisati, kako bi ostalo samo ono što je dobro prionulo uz površinu.

Što se udžbenikâ tiče, ne bih rekao da će se ovo naći u školskoj, pa čak ni u popularnoznanstvenoj literaturi. Kad bih tražio detaljne upute za takove postupke, vjerojatno bih se pokušao domoći starih brojeva časopisa SAM ili njegovog današnjeg nasljednika Majstora. Sjećam se da se prije nekoliko godina glavnik urednik Majstora žalio da ne postoji nikakva arhiva SAM-a, ali možda se štogod u međuvremenu promijenilo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija