Proučavala sam pokus mlijeka+coca cole.Možete li mi objasniti zašto u coca-coli s dodanim punomasnim mlijekom ima više tvari na dnu od one u koju je dodano nemasno mlijeko ili one u koju je dodano bademovo mlijeko? Hvala unaprijed ! http://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2015/03/Coke-Milk-All.jpg

Ime i prezime: Sanja Salopek sbsanjaa97@hotmail.com

 


Krenimo od tvarî od kojih se mlijeko sastoji. Pored dominantne vode ima tu najviše laktoze, masti i proteinâ. Nadomjesci za mlijeko, poput bademovog, sojinog ili rižinog mlijeka, nemaju laktoze, nego druge šećere, a količine mastî i proteinâ u pravilu su niže nego u bilo kakvom mlijeku.
Ono što dodatak kiseline radi mlijeku, koje je po formi emulzija, je denaturacija proteinâ koji ju drže stabilnom, uslijed čega dolazi do izdvajanja mastî i barem dijela proteinâ. Nisam siguran što vrši funkciju emulgatora kod zamjenskih mlijeka, ali očito je ishod zakiseljavanja sličan.
Uz pretpostavku da je očito koja je razlika između punomasnog i nemasnog mlijeka, ove bi informacije trebale biti dostatne da razjasniš zašto negdje ima više taloga, a negdje manje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija