Možete li mi molim Vas reći kako najlakše mogu znati kojim postupkom možemo odijeliti sastojke iz homogene smjese(kristalizacijom, uparavanjem ili destilacijom) i heterogene smjese(dekantiranjem, sedimentacijom, filtracijom ili sublimacijom)? Pozdrav!

Ime i prezime: Magdalena Koprek magdalena.koprek@hi.t-com.hr

 


To ovisi o tomu kakvu smjesu imaš i što točno želiš. Doduše, kristalizacija sama po sebi općenito ne ide, jer se može dogoditi samo ako je otopina prezasićena, što treba prvo nekako postići. Primjerice, ako ti treba kruta otopljena tvar, dok te za otapalo nije briga, vjerojatno ćeš ga samo upariti, dok ćeš u suprotnom smjesu destilirati i skupiti destilat. Slično, ako u smjesi imaš grub i težak talog, vjerojatno neće biti problem odliti tekućinu. Isti pristup savršeno je beskoristan ako želiš ukloniti ili skupiti neki amorfan organski talog. Tada treba smjesu filtrirati, najbolje kroz kakav ultrafin filter, i to vjerojatno više puta kroz isti, dok krupnije čestice ne začepe pore filtra dovoljno da one sitnije ne mogu proći.
Uglavnom, da bi dobila konkretan odgovor na ovakvo pitanje, mora i samo pitanje biti konkretno.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija