koja je razlika između rezanja i truljenja jabuke?

Ime i prezime: adrianablade adriana.blade123@gmail.com

 


Kako je razlika između to dvoje i više nego očita (osim ako iz nekog razloga rijetko do nikad viđaš jabuke), to ću se odmah prebaciti na kemijske aspekte to dvoje, jer očito pitanje cilja na iste. O rezanju nemam puno za reći, jer se ne radi o kemijskom procesu, tako da ću se samo dotaknuti onoga što se dogodi kratko po rezanju jabuke. Kako si vjerojatno već imala priliku vidjeti, bijelo meso jabuke posmeđi kad je izloženo zraku. Kemijski proces koji se tu zbiva je oksidacija katehola uz pomoć enzima polifenolne oksidaze. Zanimljiv pokus koji možeš tu napraviti je da prerežeš jabuku napola i onda jednu polovicu ostaviš kakva jest, a na drugu nakapaš limunovog soka. Nakon toga možeš pratiti kako se kojoj mijenja boja.

Što se pak truljenja tiče, u pitanju je rad mikroorganizama ili bolje rečeno njihov život. Život je pak praktično gledano kemija, samo jako komplicirana.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija