Da li se sumpor u prahu bolje rastapa u alkoholu ili rafiniranom maslinovom ulju? Hvala

Ime i prezime: NIKOLA JOVANOVIC nidjo.yu@gmail.com

 


Prije nešto više od dvanaest godina postavio sam ovdje vrlo slično pitanje, a odgovor koji sam dobio odgovara i na tvoje pitanje.

Ako ti trebaju konkretne brojke, javi se opet pa da pretražim što ima u znanstvenoj literaturi. Ne znam zanima li te odnos tih topljivosti jer nešto radiš sa sumporom, ili se pak radi o čistoj znatiželji. U prvom slučaju možeš razmotriti i kemijsku reakciju kao način otapanja sumpora: kuhanjem u jakim lužinama sumpor daje tzv. sumpornu vodu, po sastavu smjesu polisulfidâ, iz koje se zakiseljavanjem lako opet izluči sumpor (i nešto sumporovodika, zbog čega to nije mudro izvoditi u zatvorenom prostoru).

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija