|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Da li se sumpor u prahu bolje rastapa u alkoholu ili rafiniranom maslinovom ulju? Hvala
|
Ime i prezime:
NIKOLA JOVANOVIC
nidjo.yu@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Prije nešto više od dvanaest godina postavio sam ovdje vrlo slično pitanje, a odgovor koji sam dobio odgovara i na tvoje pitanje.
Ako ti trebaju konkretne brojke, javi se opet pa da pretražim što ima u znanstvenoj literaturi. Ne znam zanima li te odnos tih topljivosti jer nešto radiš sa sumporom, ili se pak radi o čistoj znatiželji. U prvom slučaju možeš razmotriti i kemijsku reakciju kao način otapanja sumpora: kuhanjem u jakim lužinama sumpor daje tzv. sumpornu vodu, po sastavu smjesu polisulfidâ, iz koje se zakiseljavanjem lako opet izluči sumpor (i nešto sumporovodika, zbog čega to nije mudro izvoditi u zatvorenom prostoru).
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|