Pozdrav,imam pitanje u vezi Biljnog Glicerina (glicerola). Da li je on opasan za zdravlje ako se popije ili pojede i da li se koristi u prehranbenim industrijama? Hvala unaprjed!!

Ime i prezime: Matej Boršćak thecromaster@gmail.com

 


Glicerol je praktički bezopasan. Nisam našao nikakve podatke o otrovnosti za ljudski organizam, a srednja doza koja će ubiti štakore iznosi ogromnih 12,6 g/kg. Ako smo po tomu slični štakorima, prosječnom bi čovjeku trebalo barem pola litre glicerola da se ubije. Za male količine pak nije uopće dvojbeno da su sigurne, jer glicerol ionako imamo u tijelu kao jedan od primarnih metabolita.

Što se prehrambene industrije tiče, glicerol se koristi kao sredstvo za održavanje vlažnosti, otapalo, sladilo, konzervans ili zgušnjivač. Ako se baviš time gdje se sve koristi, nemoj zaboraviti niti kozmetičku i farmaceutsku industriju.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija