|
|
Kojim bi postupkom mogla utvrditi u kojem dijelu plamena je temperatura najvisa?
|
Ime i prezime:
Sara Vukman
|
|
|
Klasičan način mjerenja temperature je da u ili na predmet čija te temperatura zanima metneš termometar (tj. onaj njegov kraj koji detektira temperaturu) i nešto kasnije pogledaš kolika je temperatura. Klasični termometar nije baš prikladan za plamen. Previše je krupan, a k tomu čak i oni napravljeni za laboratorije općenito ne idu preko 200 °C, što je u usporedbi s temperaturom plamena hladno. Međutim, postoje zato naprednije spravice kojima se vrlo precizno mogu mjeriti i vrlo visoke temperature. Isto tako, postoje i spektroskopske metode kojima se može odrediti temperatura različitih dijelova plamena. Zajedničko objema vrstama mjerenja je to da nisu baš dostupne za kućnu uporabu, premda bi se i to, uz nešto truda, dalo izimprovizirati (umjesto termistora ili termočlanaka može se uzeti obična žica i onda pratiti njezin otpor ovisno o tomu u kojem dijelu plamena provede neko fiksno vrijeme, dok spektroskopiju u određenoj mjeri mogu zamijeniti i obični ili infracrveni digitalni fotoaparati).
Ono što se lako može izvesti kod kuće je ići indirektno, preko oku vidljivih učinaka topline. Primjerice, ako u plamen staviš komadić drveta (npr. čačkalicu), ona će pocrnjeti, to brže što je temperatura viša i to više što ju duže držiš u plamenu. Ako čačkalicu (ili list papira, ili što god od drva) na različitim visinama držiš jednako dugo (npr. 5 sekundi), uslijed različitih temperatura ona će negdje pocrnjeti više, a negdje manje, što će ti onda reći gdje su temperature više, a gdje niže.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|