|
|
Poštovani,
zanima me djelovanje organskih otapala na denaturaciju proteina, točnije kako organska otapala denaturiraju proteine,
Hvala!
|
Ime i prezime:
Natali Brenko
brenko.natali@gmail.com
|
|
|
Denaturacija proteina znači da će molekula prijeći u konformaciju koja onemogućava njezinu prirodnu funkciju (npr. enzimsku aktivnost). Što se tu točno događa, ovisi i o proteinu i otapalu (ili kakvoj drugoj dodanoj tvari, poput npr. ureje ili solî teških metala). Kod organskih otapala uzrok denaturacije očito je solvatacija, odnosno stvaranje interakcija između molekule proteina i molekula otapala. Kod otapalâ koja mogu donirati ili primati vodikove veze može doći do razaranja sekundarnih strukturnih motiva u proteinima, jer se oni redovito temelje na vodikovim vezama, dok nepolarna otapala mogu razoriti tercijarnu strukturu, budući da tzv. hidrofobni efekti (koji su tu daleko prisutniji) jedino mogu postojati u vodi. Međutim, kako su i proteini i organska otapala poprilično raznolik svijet, točan će efekt često biti specifičan za pojedini slučaj.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|