Kada se cedevita od limuna ostavi u prozirnoj posudi (npr, staklenoj) nakon negog vremena sloj cenedite koji je izložen svjetlosti poblijedi. Unutrašnjost ostane tamnije boje. To se ne događa s cedevitom od naranče. O čemu se TOČNO u detalje radi?

Ime i prezime: josip v joka.excrucio@yahoo.com

 


Boja Cedevite s okusom limuna potječe od riboflavina (poznatog i kao vitamin B2), dok je za boju Cedevite s okusom naranče zaslužan apokarotenal (jedan od prirodnih spojeva iz kojih u tijelu nastaje vitamin A, kao dodatak prehrani ima oznaku E160e).

Riboflavin je, za razliku od apokarotenala, prilično osjetljiv na svjetlo. Pod utjecajem svjetla riboflavin se raspada na spojeve koji nisu obojeni. Zbog tog će razloga Cedevita s okusom limuna pod utjecajem svjetla relativno brzo izblijedjeti, dok će boja Cedevite s okusom naranče dulje odolijevati svjetlu.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija