za konzerviranje povrća priprema se smjesa vode,octa ikuhinjske soli.za pripremu 3 kg smjese potrebno je 2,1 kg vode.maseni udio kuhinjske soli u smjesi je 5%.kolika je masa octa potrebna za pripremu te smjese pare tekućine A zapaljive su ,ona se dobro miješa s vodom u svim omjerima.molekule tvari A građene su od atoma ugljika,vodika, i kisika u brojčanom omjeru 2:6:1.sporom oksidacijomm+ tekućine A može nastati tekućina B kojoj je ph vrijednost manja od 7.tekućine A i B suorganske su tvari. napiši molekulsku formulu tvari A -kako se zove tvar A -napiši strukturnu formulu tvari A -kemijskom jednadžbom prikaži oksidaciju tvari A -kako se zove tekućina B -nacrtaj strukturnu formulu tvari B

Ime i prezime: ana marija rozić rokopoko2@gmail.com

 


Prvi je zadatak posvema računski:

m(smjesa) = m(voda) + m(sol) + m(ocat)

w(sol) = m(sol)/m(smjesa)

Od ovih pet veličina tri su zadane, što će reći da imaš dvije nepoznanice. Dvije jednadžbe s dvije nepoznanice općenito su rješive, tako da ti ostaje samo uvrstiti poznate brojke i izračunati što se traži.

Drugi zadatak nema ništa što ne bi mogla naći u udžbeniku, tako da ću na pitanja odgovoriti posredno. Tekućina B nalazi se u octu po kojemu je čak i dobila ime. Tekućina A, ako se konzumira, izaziva omamljenost, a u velikim količinama može biti i smrtonosna. Ipak, ljudi su joj neobično skloni, s tim da ju obično uzimlju u smjesi s vodom i drugim, pomoćnim tvarima. Te se smjese obično spravljaju fermentacijom biljnih plodova bogatih šećerima, ponekad i naknadnom destilacijom. Oduzmeš li sustavnom imenu tekućine B završetak "-ska kiselina" te umjesto toga dopišeš "-ol", dobit ćeš ime tekućine A.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija