|
|
za konzerviranje povrća priprema se smjesa vode,octa ikuhinjske soli.za pripremu 3 kg smjese potrebno je 2,1 kg vode.maseni udio kuhinjske soli u smjesi je 5%.kolika je masa octa potrebna za pripremu te smjese
pare tekućine A zapaljive su ,ona se dobro miješa s vodom u svim omjerima.molekule tvari A građene su od atoma ugljika,vodika, i kisika u brojčanom omjeru 2:6:1.sporom oksidacijomm+ tekućine A može nastati tekućina B kojoj je ph vrijednost manja od 7.tekućine A i B suorganske su tvari.
napiši molekulsku formulu tvari A
-kako se zove tvar A
-napiši strukturnu formulu tvari A
-kemijskom jednadžbom prikaži oksidaciju tvari A
-kako se zove tekućina B
-nacrtaj strukturnu formulu tvari B
|
Ime i prezime:
ana marija rozić
rokopoko2@gmail.com
|
|
|
Prvi je zadatak posvema računski:
m(smjesa) = m(voda) + m(sol) + m(ocat)
w(sol) = m(sol)/m(smjesa)
Od ovih pet veličina tri su zadane, što će reći da imaš dvije nepoznanice. Dvije jednadžbe s dvije nepoznanice općenito su rješive, tako da ti ostaje samo uvrstiti poznate brojke i izračunati što se traži.
Drugi zadatak nema ništa što ne bi mogla naći u udžbeniku, tako da ću na pitanja odgovoriti posredno. Tekućina B nalazi se u octu po kojemu je čak i dobila ime. Tekućina A, ako se konzumira, izaziva omamljenost, a u velikim količinama može biti i smrtonosna. Ipak, ljudi su joj neobično skloni, s tim da ju obično uzimlju u smjesi s vodom i drugim, pomoćnim tvarima. Te se smjese obično spravljaju fermentacijom biljnih plodova bogatih šećerima, ponekad i naknadnom destilacijom. Oduzmeš li sustavnom imenu tekućine B završetak "-ska kiselina" te umjesto toga dopišeš "-ol", dobit ćeš ime tekućine A.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|