Pozdrav, možete li mi napisati kemijsku reakciju nastajanja ugljikovog(IV)oksida pomoću kvasca, šećera i vode (pokus kojim dokazujemo da kvasac "diše")? Hvala! :)

Ime i prezime: Patrik Horvatić patrik.horva90@gmail.com

 


Što se zbiva kod alkoholnog vrenja, napisah npr. ovdje i ovdje. Jednadžba fermentacije ovisi o tomu koji je šećer korišten.
Inače, taj proces nikako ne bih zvao disanjem, pa čak ni pod navodnicima, jer se ne troši kisik, već samo nastaje ugljikov dioksid. U tom svjetlu, ako se već radi pokus da bi se dokazalo nešto o disanju, može se radije pokazati da kvasac ne diše (odnosno provjeriti diše li kvasac). Jednostavno treba jednu posudu s kvascem, šećerom i vodom ostaviti na zraku, a drugu zatvoriti u veću posudu iz koje je uklonjen sav kisik (može se jednostavno neko vrijeme kroz nju protjerivati dušik). Ako kvasac diše, onaj u atmosferi bez kisika trebao bi propasti, dok bi u suprotnom u obje posude vrenje trebalo teći jednakom mjerom.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija