|
|
biologija-alkoholnim vrenjem nastaje plin ugljikov dioksid.Koja su mu svojstva?
|
Ime i prezime:
antonia marijic
amarijic@gmail.com
|
|
|
Jedno svojstvo spomenuto je već u pitanju, a ja ću dodati još da je gušći od zraka, bezbojan i kiselkasta mirisa. Topljiv je u vodi, u kiselinama nešto slabije, a u lužinama odlično. Izuzmu li se reakcije s bazama, pri čemu nastaju hidrogenkarbonati i karbonati, prilično je nereaktivan. Zbog svoje pasivnosti koristi se za gašenje požarâ, s tim da u kemijskim laboratorijima i industrijskim postrojenjima treba obratiti pozornost na to što gori, budući da s nekim metalima poput magnezija reagira oksidirajući ih.
Trebaš li više podataka, ili pak neke konkretne brojke, pogledaj ovdje.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|