Radila sam pokus sa truljenjem jabuka; jednu polovicu sam stavila u hladnjak, drugu na tanjur u kuhinju a treću u čašu vode. Najbrže je strulila ona u vodi...no sad trebam objašnjenje zašto? Možete mi pomoći?

Ime i prezime: leona

 


Zašto nešto brže trune u vodi, negoli na suhom, ima puno veze s time što je uopće truljenje. Naime, radi se o procesu koji provode živa bića (zajedničkim imenom razlagači), dobrim dijelom mikroskopska, za koja je voda je prilično pogodan medij. S jedne strane, voda im omogućava brže kretanje, budući da u njoj nema prepreka kao što je to slučaj s površinom jabuke, tako da nove jedinke brže mogu doći do dotad netaknutih dijelova jabuke. S druge strane, produkti truljenja obično su topljivi u vodi, tako da se brže uklanjaju s jabuke i time manje smetaju daljnjem radu razlagačâ.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija