Pa da, napravila sam taj pokus s cavlima. U jednu sam stavila vodu i cavao cijeli uronjen, u drugu do pola, a u trecu destiliranu vodu i ulje i cavao je poceo hrdati. Kako?

Ime i prezime: Sara Obadic saraobadic@gmail.com

 


E, to je već druga priča, kad govoriš o tomu što si vidjela. Kako izgledaju druga dva čavla? Gdje je koji zahrđao? Kako točno izgleda treći pokus? Je li čavao na dnu čaše, ili pak viri van? Koliko ih dugo držiš tako? Kad se radi o razmjerno kompleksnom procesu koji uključuje reaktante u sva tri agregacijska stanja, a k tomu zavisi o hrpi uvjeta, gotovo sve što radiš može biti bitno.

Općenito, za hrđanje trebaš i vodu i zrak (jer nastaju hidratirani željezovi(III) oksidi), a prisustvno soli dosta ubrzava proces (eto ideje za još jedan pokus). Također, pomažu i mehanička oštećenja ili napregnuća (novi pokus: usporediti gdje hrđa čavao koji je prethodno nekoliko puta svinut). Ulje u određenoj mjeri prianja za željezo pa može usporiti hrđanje, jer se voda s njime ne miješa pa ne može doprijeti do površine metala.

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija