Zašto je voćni sladoled heterogena smjesa i je li mramor kemijski spoj ili smjesa?Unaprijed hvala.

Ime i prezime: Ivan Kovačević ledakuzik63@gmail.com

 


Je li neka smjesa homogena ili heterogena, najlakše ćeš zaključiti ako ju pogledaš te porazmisliš o tomu što smjesu čini homogenom. Vjerujem da si sa sladoledom već imao bliskih kontakata, ali uvijek možeš skoknuti do dućana po svježi uzorak, čisto za spoznajne svrhe. I onda možeš pogledati je li tvar kruta ili tekuća, vide li se pojedine čestice, jesu li sve čestice identične... Ili pak potražiti informacije o tomu kako se sladoled pravi te iz toga zaključiti je li homogen ili heterogen.
Što se mramora tiče, radi se o kalcijevom karbonatu ili dolomitu, što ga svrstava u kemijske spojeve. Međutim, obično u njemu bude i svakakvih nečistoća, obično silikatâ, što prirodne uzorke mramora svrstava u smjese. Kako ćeš se prema njemu odnosi prvenstveno ovisi želiš li strogu ili praktičnu definiciju. Kemijske tvari nikad nisu posve čiste, tako da u stvarnom svijetu nećeš naći čisti kemijski spoj. Međutim, uzorci s kojima se u kemiji radi obično su dovoljno čisti da primjese budu zanemarene, a kemičari pričaju o svojstvima spojeva, a ne smjesa.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija