Možete li mi reči nešto više o bjelančevinama, nego što je u uđbeniku. I kakav pokus se može napraviti sa bjelančevinama. Unaprijed hvala.

Ime i prezime: Marko Orehovec ormarko@net.hr

 


O tome bi se moglo naširoko i nadugačko pisati, a ne znam što ste sve učili u školi i što bi te moglo zanimati. Zato - uputit ću te kao i ostale koji se javljaju s temama na koje ne možemo odmah odgovoriti. Dakle, u gradskoj ili školskoj knjižnici, a možda i kod kuće, naći ćeš knjige iz organske kemije i biokemije. Možda će ti i udžbenici za srednju školu biti dovoljni.

Pokusa s proteinima ima mnogo i sigurno se neki nalazi u tim knjigama. Karakteristična reakcija na bjelančevine je ksantoproteinska reakcija koja se može iskoristiti za dokazivanje bjelančevina - zagriješ li malo bjelanjka s par kapi dušične kiseline nastat će žuti talog. Iz istog razloga koža požuti kad se polije dušičnom kiselinom (taj dio nemoj provjeravati). To je zbog reakcije aromatskih bočnih lanaca aminokiselina. Ako neki protein nema aromatske aminokiseline, neće pokazivati tu reakciju, ali u načelu ovo uvijek radi.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija