Ako mi možete nešto reči o preradi šeč. trske do saharoza.

Ime i prezime: marko orhovec ormarko@net.hr

 


Dakle, prvo se šećerna trska ili repa smelje i preša, zatim se dobivena otopina (sadrži oko 15 % saharoze) stabilizira blagim zaluživanjem otopine vapnom. Velik dio nečistoća ukloni se pjenom koja nastaje zagrijavanjem te otopine. Iz preostale otopine još samo treba kristalizirati saharozu. Kristalizacija se provodi dok ne ostane melasa, tamna, vrlo viskozna tekućina od koje se može napraviti rum. Ovako dobiveni šećer je smeđ (valjda je još pomalo onečišćen, a u knjizi odakle ovo čitam ne piše), a bijel će postati ako ga se ponovno otopi i otopina propusti kroz aktivni ugljen.

Odgovore na tvoja zadnja dva pitanja našao sam u knjizi: Carl Noller, Kemija organskih spojeva, Tehnička knjiga Zagreb, 196?.

Odgovorio: Ivan Halasz   ihalasz@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija