Poštovani, možete li mi razjasniti: ako se želi dobiti 3% otopina soli naravno otopljena sa vodom da li ima razlike prilikom otapanja obične kuhinjske soli s tim da je jedna porijeklom iz Tuzle, a druga morska (sitna) sol da li se dobije ista otopina (koncentracija,molekulska m. i sl.)

Ime i prezime: ivan ćorić alpeza_s@yahoo.com

 


Sigurno ima neke razlike, jer niti morska, niti kamena sol nisu posve čisti spojevi. Uz natrijeve i kloridne ione kao dominantne komponente, u soli će se naći i magnezijevih, kalijevih, kalcijevih, sulfatnih i raznih drugih iona. K tomu, sol ponekad navuče i nešto vlage iz zraka. Međutim, to koliko su razlike bitne ovisi o namjeni otopine. Ako je za kakav precizan eksperiment, ja uopće ne bih razmatrao kuhinjsku sol kao opciju, barem ne ako ju nisam prethodno prekristalizirao. Ako pak otopina služi za kakvo ispiranje ili pripravu hrane, onda će vjerojatno sve između 2- i 4%-tne otopine biti skroz upotrebljivo.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija