|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Dobar dan. Zanima me jesu li polifenoli prisutni u jabukama "krivci" za tamnjenje tj. oksidaciju. Jesu li jabuke koje brže oksidiraju zdravije ako sadrže više polifenola i gdje bi mogao pronaći literaturu vezanu za područje tih i takvih prirodnih spojeva ? Unaprijed hvala.
|
Ime i prezime:
Josip Draženović
josipd2011@hotmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Za tamnjenje su u jednakoj mjeri zaslužni katehol i enzim polifenolna oksidaza koja ga u prisustvu kisika hitro prevodi u 1,2-benzokinon. Wikipedija kaže da 1,2-benzokinon djeluje protiv mikrobâ i tako malo usporava kvarenje jabuke ili kojeg već ploda.
Što se zdravlja tiče, tu ne mogu dati nikakav odgovor, a nisam baš ni upućen u tu vrstu literature. Tek bih rekao da se zdravost nečega ne može opisati ako ne znamo bolest ili nedostatak protiv kojega se misli djelovati. Zdravlje je tek naziv za normalno stanje organizma i ne osjećamo ga ako nemamo u sebi ili pred nosom kakvu bolest.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|