|
|
kako nastaje humus
|
Ime i prezime:
iva jurakić
iva_tenja@gmail.com
|
|
|
Ovo se definitivno moglo pitati i tražilicu. Pogledaš li odgovore, zamijetit ćeš da su kratki i da se mogu svesti na riječ truljenje. Razlog tomu je što je truljenje naziv za ukupnost svega što se zbiva kad nekad živa tvar postane hranom razlagačâ, mahom bakterija i gljiva. A sve što se zbiva u najmanju je ruku ogromno. Nisam se nikad bavio tim područjem, ali nije teško shvatiti da je truljenje ogroman skup metaboličkih procesa, budući da su živa bića fantastično kompleksni sustavi, čak i kad ih svedeš na smjese nekoliko (desetaka) vrsti spojeva.
Ipak, budući da je većina materijala biljna i da većinu mase biljke nakon vode čine celuloza i lignin, a za njima još neki ugljikohidrati, očito će oni biti izvorištem za znatan dio humusnog materijala. Što i kako se točno zbiva, ne znam, ali na kraju u humusu, pored vode i mineralâ iz zemlje, dominiraju tzv. humusne kiseline i humini. Očito je otkud im imena, a to što sam ih spomenuo u množini govori da su u pitanju klase spojeva koji su međusobno sličniji po tomu gdje ih se može naći, negoli po strukturama.
Što se općenito događa s pojedinim tvarima, kad se nađu u tlu, može se naći jedino eksperimentima. Na vikipedijskoj stranici o humusu našao sam podatak da proteini, masti i još toga ostaje očuvano relativno dugo, iz čega možeš zaključiti da mi nije (bilo) poznato što se s čime zbiva. Želiš li znati nešto konkretnije podatke, predstoji ti malo ozbiljnija literaturna pretraga, a možda i znanstveni rad.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|