|
|
Moľete li mi neąto napisati o sulfidnoj i ugljičnoj kiselini i načine njihova dobivanja?Unaprijed hvala.
|
Ime i prezime:
Marin Palaversa
marin.palaversa@inet.hr
|
|
|
Ove dvije kiseline spadaju u red vrlo slabih kiselina (vrlo su slabo disocirane u vodenim otopinama.
Dobivaju se jednostavnim uvođenjem sumporovodika (H2S) ili ugljičnog doiksida (CO2) u vodu.O ovim kiselinama se malo što pametno može reći jer su ionako slabe i praktički se njihove otopine ponašaju jednostavno kao otopine navedenih plinova.
H2S nastaje u procesima anaerobnog truljenja organskih tvari ili kemijskom sintezom direktno iz vodika i sumpora ili npr. djelovanjem kiseline na pogodan sulfid.U laboratorijskim uvijetima se dobiva u Kipp-ovom aparatu napunjenim željeznim sulfidom i klorovodičnom kiselinom.Izuzetno je otrovan plin koji se u plućima veže za hemoglobin umjesto kisika i vrlo brzo smrtno djeluje ako je u značajnim koncentracijama (npr. >10%).Na svu sreću ima izrazito neugodan miris (po trulim jajima) pa ga je lako zamijetiti dok još nije u koncentracijama opasnim po život.Glavna mu je kemijska osobina da lako taloži gotovo sve metale (od sulfida su topljivi jedino alkalijski).
Što se tiče CO2, o njemu nema baš nekih atraktivnih stvari; produkt je metabolizma, nije otrovan ali ne podržava disanje,njegova je otopina u vodi blago kisela no relativno se dobro otapa.Što se tiče topljivosti njegovih soli one su redovito slabo topljive ili netopljive ( alkalijski karbonati su relativno topljivi).
Najšira upotreba je u gaziranim pićima i kao inertni plin u industriji (npr. zavarivanje u inertnoj atmosferi). |
|
Odgovorio:
jurica alešković
jalesko@yahoo.com
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-ąkola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|