Pozdrav, na osnovu cega mogu znati kakav oblik ima neka molekula? Npr. SO2CL2 BrF4-, XeF4 , BF4-, SiF4 , SeF4 Hvala

Ime i prezime: Mario Boskic mario.boskic@gmail.com

 


Baš znati, ili barem imati vrlo dobar osjećaj, možeš ako nekako analiziraš te molekule. Kristalografija će dati najljepše rezultate, ali mogu pomoći i NMR ili sprektroskopija u infracrvenom području. Predviđati geometrije možeš pak pomoću kvantnomehaničkih računa ili pomoću teorije VSEPR. Potonja je vjerojatno ono što si u ovom pitanju tražio. Njezina se logika može svesti na to da se elektronski parovi međusobno odbijaju. Preciznije, najjače se odbijaju oni nevezni, zatim nevezni s veznima, a najslabije vezni s veznima. Posljedično će se kod molekula elektronski parovi rasporediti tako da budu što dalje jedni od drugih. Ako ih imaš dva, bit će na suprotnim krajevima. Tri će biti u vrhovima trokuta, a ako je jedan nevezni, druga dva će međusobno biti nešto bliže. Ako su četiri, bit će u vrhovima tetraetra, a bilo koji nevezni će ostale približiti jedne drugima. Zato u amonijaku i vodi kovalentne veze nemaju tetraedarski, nego nešto manji kut.
Pet parova će se rasporediti u vrhove trigonske bipiramide (premda bi mogli i u kvadratnu piramidu), šest u oktaedar, sedam u pentagonsku bipiramidu, osam u kvadratnu antiprizmu, s tim da u zadnja dva slučaja, kao i kad imaš devet elektronskih parova, stvari puno ovise o tomu što točno imaš vezano na centralni atom.
Ukratko, za svaki broj valentnih elektronskih parova oko atomske srži, te za svaku njihovu podjelu na vezne i nevezne, imaš specifične geometrije koje iz toga proizlaze. Da bi našao koje su, trebaš prvo prebrojiti elektronske parove i naći koliko ih je veznih, a onda ih, uzimajući u obzir kako se koji odbijaju, nekako rasporediti u prostoru (najbolje je prvo što više udaljiti nevezne elektronske parove, a zatim njih od veznih). Ako zapneš, možeš pogledati ovdje ili pitati.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija