|
|
1.)Hidroliza propil propanoata?
2.) Kemijska reakcija dokazuivanja aldehida Fehlingovim reagensom
3.) Kemijskom jednadžbom prikaćite nastajanje dipeptida Ala-Gly.
4.) Saponifikacija triacilglicerola.
5.)Dipolarni ion glicina
Hvala!
|
Ime i prezime:
Ana Dekalić
ana.dekalic@net.hr
|
|
|
0. Više volimo kad pitanja dođu jedno po jedno.
1. Ide i u kiselom i u lužnatom. Bez odvođenja produkata neće ići do kraja.
2. ...vrlo je pouzdana i osjetljiva, barem kada se radi o jednostavnim aldehidima, a može poslužiti i za pripravu bakrovog(I) oksida. Karakteristična je zbog pojave žutog taloga koji odmah potom pocrveni, a temelji se na oksidaciji aldehida bakrovim(II) ionima u lužnatom mediju, pri čemu bakrovi(II) ioni prelaze u bakrove(I) ione, a aldehid u karboksilnu kiselinu.
3. Piše se prikačiti, a ne prikaćiti, Izuzme li se prikačivanje mačku za rep, zbilja ne znam kamo, a ni kako. Misliš li pak na prikazivanje, onda je to isto kao i kod svih nastajanja amidâ:
R1COOH + R2NH2 → R1CONHR2
Istina, kako oba reaktanta imaju i amidnu i karboksilnu skupinu, to bi običnim miješanjem mogla nastati četiri produkta. Taj se problem onda tako rješava da se pojedine skupine zaštite (Fmoc, t-BOC...), a neke pak aktiviraju (DCC, HBTU...). No, sve te reakcije nemam namjeru pisati. Bilo kakav komad literature koji se bavi sintezom peptidâ to će lijepo objasniti.
4. Daje sapune i glicerol, samo treba dovoljno dugo kuhati. Općenito izgleda kao bilo kakva hidroliza estera u lužnatom:
R1COOR2 + NaOH → R1COONa + R2OH
samo što je alkohol glicerol, tako da na sebi nosi tri kiseline.
5. Vjerojatno misliš na zwitterion. Što s njim?
6. Osim što je zgodno da pitanja budu odvojena, jako je korisno i da budu pitanja, namjesto nekakvih natuknica. Inače smo prisiljeni baviti se pogađanjem onoga što je bilo pitano, što može svakako završiti.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
i.cvrtila@rug.nl
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|