Imam tri pitanja i, ako ste ikako u mogućnosti, molim Vas da mi odgovorite: 1) Koji točno produkti nastaju gorenjem saharoze (recimo, zapalimo etanol i saharozu - što je po sastavu ona crna masa koja zaostaje nakog izgaranja)? Koji je to tip reakcije - karbonizacija? Možete li malo detaljnije pojasniti?; 2) Je li oko svih jednostrukih kov. veza moguća slobodna rotacija (C-C, C-N, C-Cl, C-H...)? i 3) Imamo li složeni organski spoj koji sadrži etersku (-O-),estersku, hidroksilnu i amidsku skupinu (-CONH2) (ne aminsku!), koja će od njih prva reagirati u kiseloj, a koja u bazičnoj sredini? P.S.: Ne znam jeste li dobili moje pitanje otprije 2 mjeseca i hoće li na njega biti odgovoreno? Zahvaljujem i svima veliki pozdrav!

Ime i prezime: Mario Šestan mario.sestan@ka.hinet.hr

 


1. Gorenjem krutih organskih materijala često zaostanu pougljenjeni ostaci. Glavni elementi u organskoj tvari su ugljik, vodik i kisik koji gorenjem prelaze u CO2 (ili CO) i vodu. Mogu nastati i drugi produkti, ovisi o spoju koji gori i uvjetima (najviše o dostupnosti zraka, tj. kisika). Krutine gore od površine, a toplina razvijena na površini zagrijava unutrašnjost. Na visokoj temperaturi i bez elementarnog kisika spojevi se raspadaju, većina vodika i kisika te nešto ugljika izlaze kao CO, CO2, voda ili lako hlapivi organski spojevi (koji će, došavši do površine, izgorjeti) ostavljajući tvar obogaćenu ugljikom, po sastavu i strukturi molekulâ sličnu ugljenu (ugljen, prirodni ili umjetni, nastaje na sličan način).

2. Oko same jednostruke veze rotacija je moguća, ali u obzir se mora uzeti građa cijele molekule. Slobodnu rotaciju mogu priječiti druge kemijske veze (npr. u cikličkim spojevima) ili je ometati velike skupine atoma na krajevima jednostruke veze koje 'zapinju' (ne zapinju doslovno, već se elektroni u elektronskim omotačima odbijaju) pri rotaciji.

3. Reaktivnost skupina će ovisiti o njihovu okruženju u molekuli, ali u kiselom bi prvo trebao reagirati amid, a u lužnatom ester (radi se o reakciji s vodom, ne s nekim drugim spojevima).

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija