Koliko je potrebno dodati alkohola(lozovača) od 50% vol na 100 litara vina da bi se alkohol u vinu povećao za 1% vol? Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav, Ivo Matković

Ime i prezime: Ivo Matković info@vala-matkovic.com

 


Ako je pitanje praktično, najbolje je pomalo dodavati rakiju i mjeriti gustoću dok se udio alkohola ne podigne za jedan postotak, a potom mudro šutjeti o tomu kako je vino dobiveno.

Ako je pak računsko, postoji niz problema koji ga čine ne pretjerano rješivim. Za početak, volumni udjeli su dosta nesretna kategorija kad se radi o razređivanju, budući da se voda i etanol miješaju uz kontrakciju volumena. Da bi se zadatak moglo točno riješiti, trebalo bi poznavati sastav i gustoću vina, kao i rakije.

Kako ovdje baš i nije dano nešto mnogo podataka, očito se moramo prebaciti na aproksimacije, odnosno praviti se da se miješanjem volumen neće bitno promijeniti. Onda se sastav vina poslije dodatka rakije može izraziti formulom:

φ2(alkohol) = (φ1(alkohol)∙V(vino) + φ(alkohol, rakija)∙V(rakija))/(V(vino) + V(rakija))

gdje φ označava volumni udio, a V volumen. Kako je

φ2(alkohol) = φ1(alkohol) + 0,01

to su nepoznanice samo φ1(alkohol) i V(rakija). Za prvu pretpostavljam da ćeš nekako doznati, bilo inzistiranjem na ispravnom postavljanju zadatka, bilo mjerenjem, a druga se onda lako dobije iz jednadžbe.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija