Alpinisti se ponekad žale da na velikim visinama čaj nema onu aromu koju ima kad ga kuhaju kod kuće.što je razlog toj činjenjici?

Ime i prezime: lovorka babic lovorka.babic@gmail.com

 


Kao primarni razlog naveo bih činjenicu da sve ima bolji okus kad si doma.

Sekundarni razlog je to što su moderni alpinisti počesto razmaženi pa svemu prigovaraju. Neka se radije ugledaju u Reinholda Messnera.

Treći razlog, vjerojatno najbliži duhu e-škole, ima veze s time kako se vrelište vode mijenja pri različitim tlakovima. Naime, tlak zraka opada s visinom. A dalje to još samo treba povezati s brzinama otapanja različitih komponenti čajevca u vodi, ovisno o temperaturi, te mogućim kemijskim promjenama istih.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   i.cvrtila@rug.nl

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija