|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Kako objasniti da je toplinski kapacitet vode tijekom kuhanja u express i obicnom loncu uvijek isti? Molim objasnjenje. Unaprijed hvala!
|
Ime i prezime:
Marko Bolic
ivladic33@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Poštovani,
uvjeti kuhanja u običnom i ekspres loncu nisu isti. Naime, u običnom loncu je vanjski tlak jednak atmosferskom, jer je isti otvoren (tj. čak i ako stavimo poklopac, zrak može nesmetano ići u ili iz lonca), pa će voda vriti pri otprilike 100°C. U ekspres loncu, zrak i vodena para ne može izlaziti iz lonca pa se pritisak u loncu povećava, a time i povisuje vrelište vode, što pak skraćuje vrijeme kuhanja. Toplinski kapacitet se veoma malo mijenja prilikom zagrijavanja vode, pa se taj efekt može zanemariti.
Pozdrav. |
|
Odgovorio:
Edi Topić
edi.topic@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|