Kako objasniti da je toplinski kapacitet vode tijekom kuhanja u express i obicnom loncu uvijek isti? Molim objasnjenje. Unaprijed hvala!

Ime i prezime: Marko Bolic ivladic33@gmail.com

 


Poštovani,

uvjeti kuhanja u običnom i ekspres loncu nisu isti. Naime, u običnom loncu je vanjski tlak jednak atmosferskom, jer je isti otvoren (tj. čak i ako stavimo poklopac, zrak može nesmetano ići u ili iz lonca), pa će voda vriti pri otprilike 100°C. U ekspres loncu, zrak i vodena para ne može izlaziti iz lonca pa se pritisak u loncu povećava, a time i povisuje vrelište vode, što pak skraćuje vrijeme kuhanja. Toplinski kapacitet se veoma malo mijenja prilikom zagrijavanja vode, pa se taj efekt može zanemariti.

Pozdrav.

Odgovorio: Edi Topić   edi.topic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija