Molim Vas da mi objasnite koje se sve kemijske reakcije događaju prilikom dokazivanja glukoze Trommerovim reagensom i da mi prikažete te reakcije kemijskim jednadžbama. p.s..vazno je,,odgovorite sto prije!!!Puno vam hvala Ines

Ime i prezime: Ines Meštrić moonlight5shadow@yahoo.com

 


Trommerov reagens uveden je sredinom 19. stoljeća za dokazivanje glukoze u mokraći, ali ubrzo je zamijenjen Fehlingovim reagensom. Reagensi su nazvani prema Karlu Augustu Trommeru (1806-1879) i Hermannu von Fehlingu (1812—1885), njemačkim kemičarima. Trommerov reagens sastoji se od dviju vodenih otopina - natrijeve lužine i otopine modre galice. Fehlingov reagens gotovo je jednak, razlika je u kalijevom natrijevom tartaratu dodanom u lužinu. I reakcije sa šećerima su iste.
Pronašao sam na Internetu stranice s već opisanim reakcijama između Fehlingova reagensa i šećera pa neću ponovo pisati jednadžbe reakcija. Dakle, ako ti je lakše snaći se s engleskim tekstom odi na
www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/nat_Fak_IV/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/D-Fehling-e.htm,
a ako ti je draži njemački:
www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/nat_Fak_IV/Organische_Chemie/Didaktik/Keusch/D-Fehling-d.htm.
Stranice se razlikuju samo u jeziku na kojemu je tekst.
Reakcije teku ovako:
• Spojevi s aldehidnom skupinom reduciraju bakar(II) (iz modre galice) do bakrova(I) oksida koji ispada kao crveni talog. Aldehidna skupina pritom se oksidira do karboksilne (slika 1).
• Glukoza posjeduje aldehidnu skupinu i reagira s Fehlingovim reagensom. U lužnatom fruktoza može prijeći u monosaharide s aldehidnom skupinom, manozu i glukozu, i u tom obliku se oksidirati (slika 3).
• Također u lužnatom - fruktoza se raspada, nastaje gliceraldehid koji također s Fehlingovim reagensom daje pozitivnu reakciju (slika 4).
• Kalijev natrijev tartarat kompleksira bakar(II) i priječi taloženje bakrova(II) hidroksida u lužnatom. Taj je hidroksid sličan bakrovom(I) oksidu (svijetlo crven) pa bi smetao u ispitivanju šećera (slika 5).

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija