imam jedno malo glupoi pitanje....koje se kemijske promjene događaju tijekom duljeg stajanja ŠPINATA???mislim,negdje sam pročitala(u vegetarijanskoj kuharici) da se stariji špinat ne smije jesti zbog nekvih kem promjena...((lovačka priča???))hvala unaprijed....

Ime i prezime: Ana H ana_hranilovic@yahoo.com

 


I ja sam čuo slično; ne smijemo kuhati špinat dulje od 5 minuta jer će doći do nečega što nije dobro. U kemijskom smislu stvar je jednostavna neke tvari iz špinata koje su inače dobre ostjetljive su na kisik (i možda još nešto) te prelaze u druge tvari koje su štetne. Na žalost ne znam o čemu je točno riječ. Ne bih to nazvao lovačkom pričom, no osobno nisam mišljenja da to ima i katastrofalne posljedice. U svakom slučaju ne treba jesti špinat koji je ne znam koliko stajao i onda je podgrijavan nakon toga jer je taj vjerojatno već sav izoksidiran i ima sve neželjene efekte pojačane. Uostalom špinat je barem lako i brzo spremljiv, a još manje ga je teško svježe spremljenog pojesti.

Hmmmmmmm, I love špinat. :))

Pozdrav.

Odgovorio: Nenad Judaš   judas@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija