|
|
imam jedno malo glupoi pitanje....koje se kemijske promjene događaju tijekom duljeg stajanja ŠPINATA???mislim,negdje sam pročitala(u vegetarijanskoj kuharici) da se stariji špinat ne smije jesti zbog nekvih kem promjena...((lovačka priča???))hvala unaprijed....
|
Ime i prezime:
Ana H
ana_hranilovic@yahoo.com
|
|
|
I ja sam čuo slično; ne smijemo kuhati špinat dulje od 5 minuta jer će doći do nečega što nije dobro. U kemijskom smislu stvar je jednostavna neke tvari iz špinata koje su inače dobre ostjetljive su na kisik (i možda još nešto) te prelaze u druge tvari koje su štetne. Na žalost ne znam o čemu je točno riječ. Ne bih to nazvao lovačkom pričom, no osobno nisam mišljenja da to ima i katastrofalne posljedice. U svakom slučaju ne treba jesti špinat koji je ne znam koliko stajao i onda je podgrijavan nakon toga jer je taj vjerojatno već sav izoksidiran i ima sve neželjene efekte pojačane. Uostalom špinat je barem lako i brzo spremljiv, a još manje ga je teško svježe spremljenog pojesti.
Hmmmmmmm, I love špinat. :))
Pozdrav. |
|
Odgovorio:
Nenad Judaš
judas@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|