koji su postupci kod kloriranja vode i zašto je voda u hrvatskoj tvrda. i nešto o zastupljenosti elemenata u vodi

Ime i prezime: jelena basta bastajelena@netscape.net

 


Dva su osnovna načina kloriranja. Voda se može klorirati ili direktno klorom:
Cl2 + H2O -> HOCl + H+ + Cl-
ili dodavanjem hipoklorita (npr. klornog vapna - Ca(OCl)2). U oba slučaja hipoklorit, odnosno hipoklorna kiselina oksidiraju nečistoće i ubijaju mikroorganizme. Nevolja je što je klor otrovan za ljude. Dobro, to nije toliki problem budući da klor brzo izađe ako voda malo odstoji, ali u vodi zaostaju klorirani ugljikovodici, također otrovni. Ipak je daleko manje zlo klor od epidemija bolesti uzrokovanih zagađenom vodom. Bolje i skuplje rješenje je uvođenje novih tehnoloških postupaka poput dezinfekcije ozonom.

Slijedeće pitanje, tvrdoća vode. Hrvatska je velikim dijelom na karbonatnoj podlozi, ne samo gdje stijene izbijaju na površinu kao krš. Dok podzemna voda prolazi kroz vapnenac ili dolomit djelomično ga otapa i tako u njoj završavaju kalcijevi, magnezijevi i hidrogenkarbonatni ioni (prolazna tvrdoća). U nekim izvorima mogu se naći veće koncentracije drugih iona - sulfata, klorida, natrija... (stalna tvrdoća), ovisi o geološkoj pozadini i nekim drugim faktorima (u blizini mora vjetar često donosi sol u površinske slatke vode).

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija