Kako odrediti maseni udio vode u jabukama mase 75 i 255 g? Hvala unaprijed!

Ime i prezime: Jasmina Justament jasminajustament@gmail.com

 


Maseni udio vode u jabuci (ili nekom drugom voću) možeš odrediti tako što ćeš uzeti jabuku i izvagati ju. Nakon toga ju razrežeš na manje komade i staviš u pećnicu na 100 oC. nakon nekoliko sati (5-6) jabuka bi trebala biti dehidrirana. Sad ponovno izvažeš sve komade zajedno. Razlika u masi između svježe i dehidrirane jabuke je masa vode koja je isparila.

Maseni udio vode u jabuci će onda biti masa vode koja je isparila podijeljena s masom svježe jabuke.

Pozdrav,

Odgovorio: Igor Huskić   ihuskic@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija