Kako da izračunam tempraturu vrelišta i ledišta otopine saharoze masenog udjela 0.05 i gustoce 1g/cm3?

Ime i prezime: Mia Ročan mijomrf@hotmail.com

 


Formule pomoću kojih možeš izračunati promjene ledišta i vrelišta otopina su:

ΔTl = − fbKk

i

ΔTv = fbKf

gdje je f broj koji govori koliko čestica imaš u otopini po formulskoj jedinki otopljene tvari, b molalnost (omjer množine otopljene tvari i mase otapala) otopljene tvari, a Kk i Kf redom krioskopska i ebulioskopska konstanta otapala (za vodu su one redom 1,853 K kg mol/mol i 0,512 K kg/mol). Molalnost ne bi trebalo biti teško dobiti iz masenog udjela, a bude li, pogledaj ovdje.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija