|
|
Kako da izračunam tempraturu vrelišta i ledišta otopine saharoze masenog udjela 0.05 i gustoce 1g/cm3?
|
Ime i prezime:
Mia Ročan
mijomrf@hotmail.com
|
|
|
Formule pomoću kojih možeš izračunati promjene ledišta i vrelišta otopina su:
ΔTl = − fbKk
i
ΔTv = fbKf
gdje je f broj koji govori koliko čestica imaš u otopini po formulskoj jedinki otopljene tvari, b molalnost (omjer množine otopljene tvari i mase otapala) otopljene tvari, a Kk i Kf redom krioskopska i ebulioskopska konstanta otapala (za vodu su one redom 1,853 K kg mol/mol i 0,512 K kg/mol). Molalnost ne bi trebalo biti teško dobiti iz masenog udjela, a bude li, pogledaj ovdje.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|