|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Možete mi molim vas reći koliko iznosi specifični toplinski kapacitet vodene otopine modre galice?
Hvala
|
Ime i prezime:
Katarina Fumiš
katarina.fumis@gmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Specifični toplinski kapacitet neke smjese može se izraziti formulom:
Cp(smjesa) = w(A)Cp(A) + w(B)Cp(B)
Međutim, to vrijedi samo ako komponente ne međudjeluju. Kad imaš vodene otopine jakih elektrolita (bakrov(II) sulfat to jest), stvari budu malo složenije jer su ioni solvatirani, a struktura vode time malo promijenjena. Ako taj elektrolit još sudjeluje u nekim ravnotežama u otopini (heksaakvabakrovi(II) kationi su blago kiseli, a mogu na se vezati i sulfatne anione), model za toplinski kapacitet njegove otopine bit će vjerojatno prilično složen i prilično specifičan za taj spoj te nekolicinu srodnih. Tako da je na pitanje koje si postavila vjerojatno najlakše odgovoriti eksperimentalno.
Ako ti treba samo brojka (za to ćeš morati znati i koncentraciju otopine; ovako je sve skroz neodređeno), možda ju se može naći u Mellorovoj "A comprehensive treatise on inorganic and theoretical chemistry" (petnaestak knjiga, imaju ih u centralnoj kemijskoj biblioteci na Horvatovcu). Ako pak radiš nešto šire, mogu ti proslijediti jedan rad s kraja dvadesetih, koji se bavi kapacitetima otopina jednostavnih soli, a koji može poslužiti kao nekakav uvod.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|