Treba mi pomoc oko ovog zadatka, pa ako neko ima vremena da mi odgovori bila bi mu zahvalna. Bakar(II)-oksid mase 20g tretiran je ekvivalentnom kolicinom tople 20% sumporne kiseline. Tom prilikom nastao je bakar(II)-sulfat. Koliko grama kristalohidrata CuSO4*5H2O se moze dobiti pri hladjenju rastvora na 20 stupnjeva C. Rastvorljivost CuSO4 na 20 stupnjeva C je 20.9g u 100g vode. Hvala!

Ime i prezime: milica pezer milicapezer930@gmail.com

 


Bakrov(II) oksid se u sumpornoj kiselini otapa prema jednadžbi:

CuO + H2SO4 → CuSO4 + H2O

Poznavajući masu bakrovog(II) oksida, sastav sumporne kiseline i stehiometrijski odnos u kojem reagiraju, možeš izračunati koliko ćeš u konačnoj otopini imati bakrovog(II) sulfata, a koliko vode:

m(CuSO4) = m(CuO)·M(CuSO4)/M(CuO)

m(H2O) = m(CuO)·M(H2O)/M(CuO) + (m(CuO)·M(H2SO4w(H2O))/(M(CuO)·w(H2SO4))

(Treba uračunati vodu iz razrijeđene sumporne kiseline, kao i onu koja nastaje reakcijom.)

Nakon što je otopina ohlađena, a kristalizacija gotova, ostat će otopljeno 20,9 g bakrovog sulfata u svakih 100 g vode:

m(CuSO4, ot.)/m(H2O, ot.) = 20,9 g / 100 g
= 0,209

Odnos tih dviju masa može se povezati i s masama komponenti kristalâ bakrovog(II) sulfata pentahidrata:

m(CuSO4, ot.) = m(CuSO4) − m(CuSO4, kr.)

m(H2O, ot.) = m(H2O) − m(H2O, kr.)
= m(H2O) − 5·m(CuSO4, kr.)·M(H2O)/M(CuSO4)

Zadnja jednadžba je ponešto složenija, budući da skupa s bakrovim(II) sulfatom kristalizira i voda (dajući tako modru galicu), zbog čega se ne može jednostavno od mase otopljene soli oduzeti najviša koja se u toj količini vode može otopiti.

Iz tih jednadžbi, ili jedne koja se njihovom kombinacijom može izvesti:

(m(CuSO4) − m(CuSO4, kr.))/(m(H2O) − 5·m(CuSO4, kr.)·M(H2O)/M(CuSO4)) ,

možeš dobiti masu bakrovog(II) sulfata koja će završiti u kristalima, a iz toga bi trebalo biti lako izračunati koliko će to biti pentahidrata.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija