Pozdrav!Uzela sam za maturski rad iz biokemije pa me zanima kako saharoza djeluje na pivski i pekarski kvasac i da li je i koji je adekvatniji ugljikohidrat škrob ili saharoza za kvasac. unaprijed hvala!

Ime i prezime: nadja pasalic nadjapasalic@yahoo.com

 


Saharoza je prirodna hrana za kvasce pa će povoljno utjecati na njihov rast (ako su gladni). Škrob je nezgodniji. Slabo je topljiv i teže probavljiv jer ga prvo treba razgraditi do glukoze. Najpogodiji saharid je glukoza (možda bi još bolja bila fruktoza ili neki drugi jednostavni šećer). Ako kvasce koji rastu u otopini glukoze prebacimo u otopinu sa saharozom, trebat će im neko vrijeme da se priviknu na novu hranu. U njihovim stanicama mora se pokrenuti proizvodnja dodatnih enzima koji će razgrađivati saharozu.

P.S. Par pitanja prije već nešto piše o alkoholnom vrenju pa pogledaj i to.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija