|
|
Pozdrav!Uzela sam za maturski rad iz biokemije pa me zanima kako saharoza djeluje na pivski i pekarski kvasac i da li je i koji je adekvatniji ugljikohidrat škrob ili saharoza za kvasac. unaprijed hvala!
|
Ime i prezime:
nadja pasalic
nadjapasalic@yahoo.com
|
|
|
Saharoza je prirodna hrana za kvasce pa će povoljno utjecati na njihov rast (ako su gladni). Škrob je nezgodniji. Slabo je topljiv i teže probavljiv jer ga prvo treba razgraditi do glukoze. Najpogodiji saharid je glukoza (možda bi još bolja bila fruktoza ili neki drugi jednostavni šećer). Ako kvasce koji rastu u otopini glukoze prebacimo u otopinu sa saharozom, trebat će im neko vrijeme da se priviknu na novu hranu. U njihovim stanicama mora se pokrenuti proizvodnja dodatnih enzima koji će razgrađivati saharozu.
P.S. Par pitanja prije već nešto piše o alkoholnom vrenju pa pogledaj i to. |
|
Odgovorio:
Kristijan A. Kovač
kkovac@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|