koliki je koeficjent apsorbcije svjetlosti za mlijeko? Na koji način se može optičkim putem izmjeriti konc.masnoće u mlijeku?

Ime i prezime: maja varga maja_varga@hotmail.com

 


Ne znam koliko ima smisla govoriti o apsorpcijskom koeficijentu mlijeka kad većinu gubitaka u prolazu svjetlosti uzrokuje raspršenje na koloidnim česticama, najviše masti. Međutim, to se može iskoristiti za analizu. Ne treba mjeriti koliko svjetlosti prođe pravo kroz uzorak, nego senzor postaviti sa strane. Što je više koloidnih čestica masti, to će se više svjetlosti raspršiti pa će i osvjetljenost uzorka biti veća (Tyndallov efekt). Veličina čestica ne smije ovisiti o koncentraciji masti.

Odgovorio: Kristijan A. Kovač   kkovac@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija