|
![](../grafika/lin_pitanje.gif) |
Imam nekoliko pitanja u vezi biloški važnih spojeva:
1.Što će prije oksidirati (tj. što će se prije pokvariti)-mast ili ulje?
2.Jednadžba esterifikacija alkohola glicerola s višim masnim kiselinama (stearinskom,palmitinskom i oleinskom).
Unaprijed hvala, Ana
|
Ime i prezime:
Ana Šarčević
ana_marsovka@hotmail.com
|
![](../grafika/lin_odgovor.gif) |
![](../grafika/blind.gif) |
Dio molekule osjetljiv na oksidaciju je dvostruka veza. Ako znaš koja je razlika u strukturi između masti i ulja, taj bi ti podatak trebao biti dovoljan da odgovoriš na prvo pitanje.
Da bi odgovorila na drugo pitanje, trebaš poznavati pojmove esterifikacija (suprotan pojam je saponifikacija), glicerol, te stearinska, palmitinska i oleinska kiselina. Sve te pojmove smo više puta opširno objasnili na e-školi, samo ih upiši u tražilicu i pronaći ćeš odgovore. Nakon toga ne bi trebao biti problem napisati traženu jednadžbu.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
![](../grafika/lin_vipitate_up.gif) ![](../grafika/lin_vipitate_6.gif) |
|