Imam nekoliko pitanja u vezi biloški važnih spojeva: 1.Što će prije oksidirati (tj. što će se prije pokvariti)-mast ili ulje? 2.Jednadžba esterifikacija alkohola glicerola s višim masnim kiselinama (stearinskom,palmitinskom i oleinskom). Unaprijed hvala, Ana

Ime i prezime: Ana Šarčević ana_marsovka@hotmail.com

 


Dio molekule osjetljiv na oksidaciju je dvostruka veza. Ako znaš koja je razlika u strukturi između masti i ulja, taj bi ti podatak trebao biti dovoljan da odgovoriš na prvo pitanje.

Da bi odgovorila na drugo pitanje, trebaš poznavati pojmove esterifikacija (suprotan pojam je saponifikacija), glicerol, te stearinska, palmitinska i oleinska kiselina. Sve te pojmove smo više puta opširno objasnili na e-školi, samo ih upiši u tražilicu i pronaći ćeš odgovore. Nakon toga ne bi trebao biti problem napisati traženu jednadžbu.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija