Možete li mi napisati važne slabe i jake kiseline i baze te kako ih razlikovati? Unaprijed zahvaljujem.

Ime i prezime: petra kul petrica2k@net.hr

 


Važnost je vrlo subjektivna karakteristika, tako da tebi važne mogu biti neke druge kiseline i baze nego meni. Štoviše, kiseline koje su nekomu nekad bile jako važne sada to više ne moraju biti. Primjerice, uslijed promjene radnog okruženja moj se fokus takoreći preselio s heksacijanoželjezove(II) kiseline na triflouroctenu. Uglavnom, "važno" nije najsretniji izbor za riječ kojom će se obuhvatiti spojevi za koje najčešće čujemo u školi.
Rekavši zadnje u prethodnoj rečenici, rekao i sam i kako ćeš doći do "važnih" kiselina i baza. One bi trebale biti prisutne u udžbenicima s najviše "osobnih" podataka, među kojima bi trebale biti i njihove jakosti.
Što se logike iza raznolikih jakosti kiselina i baza tiče, moram te razočarati. Premda postoje pravila pomoću kojih se može približno naći koliko će koji spoj biti kiseo ili bazičan, ona su dovoljno zakučasta da je puno lakše naučiti kakvi su koji spojevi. Kad malo porazmislim, nije baš tako teško naučiti da su najpoznatije jake kiseline sumporna, dušična i klorovodična, a najpoznatije slabe fosforna (ona je zapravo negdje na pola puta), octena (kao i gotovo sve organske), ugljična i sumporasta. Isto tako, najpoznatije jake baze su svi alkalijski i zemnoalkalijski hidroksidi osim litijevog i berilijevog, dok su slabe amonijak i sve organsko što se može prozvati poznatim (široko korištenim. "važnim") i bazičnim. Sigurno sam propustio hrpu spojeva, ali neko široko nabrajanje mi ovdje niti nije bilo ciljem. Spomenuh samo prvo što mi je palo na pamet.

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija