Možete li mi molim Vas navesti više primjera gdje koristimo (popis je poduži) alkane, alkene,alikne, arene, alkohole, karboksilne kiseline i estere u običnom, svakodnevnom životu? Ja već znam dosta primjera jer ih ima navedenih u udžbeniku, ali za plakat me zanima više.

Ime i prezime: Martina Kolak martina.kolak27@gmail.com

 


Ovisno o tomu koliko se dobro služiš engleskim jezikom, zadatak je manje ili više jednostavan. Pomalo mi je već bedasto svaki put za takva pitanja preporučivati Wikipediju, premda je ona očito najlakši put do općih informacija. Budući da nema smisla pretražiti Internet za svim spojevima koji pripadaju spomenutim grupama, ono što je uputno jest uzeti one jednostavnije i provjeriti gdje se sve koriste.

Da mi se odgovor ne svede na "pogledaj tamo i tamo", nabacit ću ipak nekolicinu spojeva za koje slučajno znam za što se koriste, a spadaju u neke od skupina koje si spomenula.

Alkani: metan i etan (gradski plin), propan i butan (plinske grijalice), pentan, heksan, heptan, oktan i još hrpa njih (naftni derivati koji se koriste kao goriva) ... (tu je zapravo najbolje potražiti nešto o nafti, budući da ona u biti jest smjesa raznih ugljikovodika) Ne treba niti zaboraviti na polimere poput polietena, koji su tehnički također alkani, samo nevjerojatno dugih lanaca.

Alkeni: eten (biljni hormon koji potiče na zrijenje i truljenje, oslobađa se iz zrelog voća), 1,3-butadien (sirovina za sintetsku gumu), ulja, budući da ima molekule sadrže dvostruke veze, također spadaju i među alkene (osim što su esteri), beta-karoten (daje boji mrkvi, papriki i mnogim drugim biljkama, a k tomu spada u tvari koje je korisno unositi u organizam), vinil-klorid (sirovina za PVC), stiren (sirovina za polistiren, što će reći i za stiropor) ...

Alkini: etin (gorivo za najvrući plamen koji se nalazi u široj uporabi, također i plin koji se oslobađa kad se komadić kalcijevog karbida ubaci u vodu, a vrlo je sklon detonirati u smjesi sa zrakom), a za druge ne znam ima li ih u običnom svijetu

Areni: toluen (otapalo prisutno u barem nekim lakovima), naftalen (nekad često korišteno sredstvo za rastjerivanje moljaca iz odjeće), benzojeva kiselina (konzervans, obično se koristi natrijev benzoat), polistiren (polimer s hrpom benzenskih skupina), fenilalanin, tirozin i triptofan (aromatske aminokiseline, spadaju u tvari od kojih smo mi građeni) ...

Alkoholi: metanol (čest krivac za sljepoću ili smrt konzumenata prvoga što nakaplje kad se destilira rakija, kao i mnogih alkoholičara nesvjesnih da im je podvaljen denaturirani alkohol), etanol (mislim da je dovoljno imenovati ga), kolesterol (zadavalac briga brojnim osobama s viškom kilograma), šećeri (svi su šećeri krcati hidroksilnim skupinama, tako da spadaju i u alkohole), etan-1,2-diol (etilen-glikol, glavna komponenta antifriza), glicerol (prisutan u mnogim kozmetičkim preparatima, sastavni dio svih lipida), fenol (nekad mnogo korišten dezinficijens, spada i među arene), katehol (zbog njegove oksidacije u pirokatehol prerezani krumpir, kruška ili jabuka dobivaju smeđu boju), vitamin A (također i alken, neophodan je za vid), geraniol (miris ruža) ...

Karboksilne kiseline: mravlja kiselina (zaslužna za plikove koji nastanu kad te ubode mrav ili opeče kopriva), octena kiselina (...), propanska kiselina (natrijev propanoat se nekad dodaje tijestu kao sredstvo protiv gljivica), butanska kiselina (ima je u užeglom maslacu i u čarapama ako ih propustiš oprati nakon propisnog preznojavanja), vitamin C (askorbinska kiselina, spada i među alkohole), benzojeva kiselina (već spomenuta), mliječna kiselina (ima je u kiselom mlijeku i kiselom želju), limunska kiselina (dodaje se hrpi slastica), aminokiseline općenito (od njih smo dobrim dijelom izgrađeni) ...

Esteri: masti i ulja su esteri glicerola i masnih kiselina, etil-acetat (ima ga u mnogim ljepilima), izopentil-acetat (miris banane), butil-acetat (miris ruma, po Wikipediji opet banana) ...
(različiti izvori daju različite tvrdnje o tomu kako mirišu pojedini esteri, ja mogu potvrditi samo da etil-acetat miriše po ljepilu, a etil-salicilat nekako "svježe")

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija