1. Za nastajanje karboksilnih kiselina iz alkohola važan je proces ______ alkohola. Prikaži kemijskom jednadžbom proces nastajanja propanske kiseline iz odgovarajućeg alkohola. ____________________ 2.Propanska kiselina s natrijem i kalijem gradi soli što se koriste kao dodatak pri pečenju kruha, peciva i drugih prehrambenih proizvoda jer sprječavaju nastajanje plijesni. Što su plijesni? __________________________________________ Znate li neku važnu prijmjenu plijesni?____________________ Zašto su plijesni štetne?__________________________________ Prikaži po jedan mogući način nastajanja kalijeve i natrijeve soli propanske kiseline kemijskim jednadžbama. ______________________________________________________ ______________________________________________________ HVALA VAM

Ime i prezime: ana cacic ana.cacic1@gmail.com

 


Pokušat ću odgovoriti u stilu pitanja, izostavljajući neke ______ za koje bi trebalo biti jasno koje su.

1. Oksidacija _______^ ne da je važna, ____ nužna ako iz njih želimo dobiti karboksilne ________.

CH3CH2CH2OH + 2 H2O2 → CH3CH2COOH + 3 H2O

(Odabrao sam _______ peroksid jer ne ostavlja gomile nusprodukata, ali može se _________ i kalijev bikromat, kalijev permanganat i štošta drugo.)

2. Plijesni su sva ona bića iz carstva gljivâ koja jesu višestanična, a nemaju "gljivasta" plodišta. Genetski gledano, ne čine zasebnu grupu.
Riječ "važno" obično me natjera da se zapitam komu je to _____, budući da je važnost više svojstvo promatrača, negoli promatranog objekta. Proizvodnja nekih sireva svakako traži rad _______^.
Da su _______ štetne, podla je ___. Neke nam od njih rade _____, neke su pravo korisne, a golema većina ništa od toga. To, naravno, ne znači da one ______ ne služe. Sastavni su dio predstave zvane život i vrše _____ razlagačâ, ulazeći tako gotovo u sve cikluse kruženja tvari u _______.

2 Na + 2 CH3CH2COOH → 2 CH3CH2COONa + H2

K2SO3 + 2 CH3CH2COOH → 2 CH3CH2COOK + 2 SO2 + H2O

(Odabrani ______ možda nisu najsretniji, ali _______ rade.)

Pozdrav,

Odgovorio: Ivica Cvrtila   icvrtila@chem.pmf.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija