|
|
1. Za nastajanje karboksilnih kiselina iz alkohola važan je proces ______ alkohola.
Prikaži kemijskom jednadžbom proces nastajanja propanske kiseline iz odgovarajućeg alkohola. ____________________
2.Propanska kiselina s natrijem i kalijem gradi soli što se koriste kao dodatak pri pečenju kruha, peciva i drugih prehrambenih proizvoda jer sprječavaju nastajanje plijesni.
Što su plijesni? __________________________________________
Znate li neku važnu prijmjenu plijesni?____________________
Zašto su plijesni štetne?__________________________________
Prikaži po jedan mogući način nastajanja kalijeve i natrijeve soli propanske kiseline kemijskim jednadžbama.
______________________________________________________
______________________________________________________
HVALA VAM
|
Ime i prezime:
ana cacic
ana.cacic1@gmail.com
|
|
|
Pokušat ću odgovoriti u stilu pitanja, izostavljajući neke ______ za koje bi trebalo biti jasno koje su.
1. Oksidacija _______^ ne da je važna, ____ nužna ako iz njih želimo dobiti karboksilne ________.
CH3CH2CH2OH + 2 H2O2 → CH3CH2COOH + 3 H2O
(Odabrao sam _______ peroksid jer ne ostavlja gomile nusprodukata, ali može se _________ i kalijev bikromat, kalijev permanganat i štošta drugo.)
2. Plijesni su sva ona bića iz carstva gljivâ koja jesu višestanična, a nemaju "gljivasta" plodišta. Genetski gledano, ne čine zasebnu grupu.
Riječ "važno" obično me natjera da se zapitam komu je to _____, budući da je važnost više svojstvo promatrača, negoli promatranog objekta. Proizvodnja nekih sireva svakako traži rad _______^.
Da su _______ štetne, podla je ___. Neke nam od njih rade _____, neke su pravo korisne, a golema većina ništa od toga. To, naravno, ne znači da one ______ ne služe. Sastavni su dio predstave zvane život i vrše _____ razlagačâ, ulazeći tako gotovo u sve cikluse kruženja tvari u _______.
2 Na + 2 CH3CH2COOH → 2 CH3CH2COONa + H2
K2SO3 + 2 CH3CH2COOH → 2 CH3CH2COOK + 2 SO2 + H2O
(Odabrani ______ možda nisu najsretniji, ali _______ rade.)
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Ivica Cvrtila
icvrtila@chem.pmf.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|