|
|
topljivost alkohola kod povećanja ugljikovodika
|
Ime i prezime:
Matej Lamišić
martum20@yahoo.com
|
|
|
Pitanje je, pretpostavljam, trebalo glasiti: "Zanima me kako se topljivost alkohola u vodi mijenja s povećanjem ugljikovodičnog dijela molekule alkohola?".
Odgovor na postavljeno pitanje glasi: porastom veličine ugljikovodičnog dijela molekule alkohola, topljivost alkohola u vodi se smanjuje.
Alkoholi kod kojih je ugljikovodični dio molekule sastavljen od jednoga, dvaju ili triju ugljikovih atoma (metanol, etanol, te propanol i izopropanol) miješaju se s vodom u svim omjerima. Alkoholi s četiri ugljikova atoma u molekuli (butan-1-ol, butan-2-ol ili sec-butanol, izobutanol i tert-butanol) dobro su topljivi u vodi, ali se ne miješaju s njom u svim omjerima. Alkoholi s pet ili više ugljikovih atoma u molekuli slabo su topljivi u vodi, tim slabije što im je broj ugljikovih atoma u molekuli veći.
Sve rečeno vrijedi za alkohole s jednom hidroksilnom skupinom u molekuli. Veći broj hidroksilnih skupina povećat će topljivost u vodi.
Pozdrav, |
|
Odgovorio:
Tomislav Portada
tportad@irb.hr
<-- Povratak
|
|
|
Postavite
pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika. |
|
|