topljivost alkohola kod povećanja ugljikovodika

Ime i prezime: Matej Lamišić martum20@yahoo.com

 


Pitanje je, pretpostavljam, trebalo glasiti: "Zanima me kako se topljivost alkohola u vodi mijenja s povećanjem ugljikovodičnog dijela molekule alkohola?".

Odgovor na postavljeno pitanje glasi: porastom veličine ugljikovodičnog dijela molekule alkohola, topljivost alkohola u vodi se smanjuje.

Alkoholi kod kojih je ugljikovodični dio molekule sastavljen od jednoga, dvaju ili triju ugljikovih atoma (metanol, etanol, te propanol i izopropanol) miješaju se s vodom u svim omjerima. Alkoholi s četiri ugljikova atoma u molekuli (butan-1-ol, butan-2-ol ili sec-butanol, izobutanol i tert-butanol) dobro su topljivi u vodi, ali se ne miješaju s njom u svim omjerima. Alkoholi s pet ili više ugljikovih atoma u molekuli slabo su topljivi u vodi, tim slabije što im je broj ugljikovih atoma u molekuli veći.

Sve rečeno vrijedi za alkohole s jednom hidroksilnom skupinom u molekuli. Veći broj hidroksilnih skupina povećat će topljivost u vodi.

Pozdrav,

Odgovorio: Tomislav Portada   tportad@irb.hr

<-- Povratak

 

Postavite pitanje iz bilo kojeg područja kemije i
e-škola će osigurati da dobijete odgovor od kompetentnog znanstvenika.

copyright 1999-2000 e_škola_________kemija